У співпраці з Департаментом кіберполіції Національної поліції України для студентів 1 курсу спеціальності «Право» проведено бінарне заняття з дисципліни «Безпека життєдіяльності» на тему «Соціально-політичні небезпеки, їхні види та характеристики».

На початку розмови Артем Бухтіаров, старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України майор поліції, розповів про проєкт «MRIYA» #СтаньВоїномКіберфронту. Цілями проєкту https://mriya.social є: знищення російських осередків в Інтернеті; зменшення рівня булінгу та цькування в мережі; протидія наркотикам та шахрайству; навчання та тренінги з кібергігієни; просвіта населення щодо інформаційної гігієни; залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

Практичний працівник наголосив на реальній можливості всім охочим безпечно долучитися до ефективної боротьби з інформаційною пропагандою в умовах російсько-української війни, використовуючи інструментарій проєкту, зокрема телеграм-канали і чат-боти (@stopdrugsbot; https://t.me/+EbXZHBfHXbszY2I6; https://t.me/StopFraudMriya_bot ; https://cyberpolice.gov.ua/).

Офіцер наголосив на необхідності критичного сприйняття будь-яких повідомлень, відеоконтенту, активної протидії дезінформації за допомогою її блокування і нерозповсюдження у соціальних мережах і месенджерах. Потім зупинився на найрозповсюдженіших видах Інтернет-шахрайств, їх причинах, характерних особливостях для різних категорій населення і методах запобігання, зокрема розповів про телефонні шахрайства, фішинг, шахрайства у соціальних мережах.

Діалоговий стиль спілкування із здобувачами та цікаві приклади з власного досвіду створили сприятливу атмосферу для сприйняття матеріалу і обміну інформацією між учасниками зустрічі у режимі «запитання-відповідь».