Знання про алгоритми безпечної поведінки поліцейських є актуальними як для умов ведення службової діяльності, так і для ситуацій поза її межами. У зв’язку з цим практико-орієнтовані заходи в рамках освітнього процесу, спрямовані на набуття здобувачами знань і навичок із забезпечення особистої безпеки і підготовка курсантів до реальних ситуацій служби, є важливою складовою їх професійної підготовки.

За ініціативи завідувача кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС, кандидата економічних наук, доцента Олени Лук’янихіної для курсантів-першокурсників у рамках дисципліни «Особиста безпека поліцейського» з теми «Поліцейський в системі «людина – життєве середовище» представниками КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань» було проведено тренінг «Підвищення рівня обізнаності представників правоохоронних органів стосовно ВІЛ/СНІДу та ЗПТ».

Литвинова Вікторія – заступник медичного директора КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань» розповіла про історію появи, статистику захворювання, шляхи передачі ВІЛ та ризики інфікування при виконанні обов´язків за посадою .

Злиденний Тарас, директор КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань», голова групи експертів «Психічне здоров´я» управління охорони здоров´я Сумської ОДА, регіональний координатор ЗПТ у Сумській області, проінформував присутніх, що таке ЗПТ (замісна підтримувальна терапія), окреслив мету і завдання програми ЗПТ і її значення у стримуванні розповсюдження ВІЛ.

Крім того, тренери спрямували діалог на формування толерантного ставлення співробітників поліції до пацієнтів ЗПТ, ВІЛ-інфікованих пацієнтів; ознайомили учасників тренінгу з алгоритмами взаємодії закладів охорони здоров’я та підрозділів поліції при затриманні пацієнтів ЗПТ, надали практичні поради і види допомоги у випадку інфікування ВІЛ, надали детальну інформацію про медичні установи Сумської області відповідного профілю.

Виступи були підкріплені презентаціями і друкованими інформаційними матеріалами, котрі отримали учасники заходу для підвищення обізнаності з теми і закріплення власних алгоритмів забезпечення особистої безпеки.

Захід було проведено з дотриманням правил безпеки в умовах воєнного стану.