29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України – військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві. Він був започаткований Указом Президента України № 621/2019 від 23 серпня 2019 року. Цього ж дня вшановується пам'ять працівників МВС, які загинули при виконанні службових обов’язків у боротьбі за незалежність, а також під час міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки.

У Харківському національному університеті внутрішніх справ приспущений Прапор України та хвилина мовчання – в пам'ять про тих, хто прагнув миру і свободи і віддав життя, захищаючи українську землю. Звертаючись до працівників і курсантів, ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко зазначив, що цей день став ще однією трагічною сторінкою в історії  визвольної боротьби Української держави, коли після важких боїв під Іловайськом українські воїни опинилися в оточенні. Гуманітарний коридор, що обіцяла РФ для виходу наших захисників, був обстріляний – багато загиблих, зниклих безвісти, полонених. Символом цього дня стала квітка соняшника.

Українці віддають шану патріотам усіх поколінь – тим, хто боронив рідну землю, відстоював духовність України, виборював незалежність і тим, хто й сьогодні захищає нашу державу від російської навали. «Мужність, героїзм воїнів назавжди залишаються в нашій пам’яті, – зазначив ректор. – Війна триває, і таких трагедій, як під Іловайськом, було вже багато. Люди продовжують гинути, ворог підступно обстрілює наші населені пункти, цивільні, інфраструктурні об’єкти ракетами, безпілотниками. Ми добре розуміємо, що ніхто окрім нас самих не захистить Україну від ворога, який вдерся на нашу землю. Світ підтримує, але воювати нам. Для вас сьогодні немає важливішого завдання, аніж старанно й сумлінно навчатися. Наші викладачі дають вам необхідні знання, які допоможуть стати справжніми правоохоронцями. Дуже скоро ви поповните лави Національної поліції, будете з честю служити на благо українського народу. Вами пишатимуться і ваші викладачі, і батьки, і рідні. Наснаги вам на цьому шляху! Служіть і навчайтеся так, щоб вас поважали люди й оберігав Господь Бог! Слава Україні!».

ВЗГ ХНУВС