31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму, був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички - однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі учені вважають, що ця крапля здатна убити не одного, а трьох коней. Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини - 50-100 міліграм. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. За даними Європейського опитування учнівської молоді ESPAD в нашій країні, 63% опитаної молоді хоча б один раз в житті курили сигарети, 55% респондентів вказали на те, що їм дуже легко купити сигарети (не дивлячись на закони, які забороняють продажу сигарет дітям до 18 років). Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв'язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей.

На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Куріння у наш  час  перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Куріння називають чумою, а цигарку - смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях.

Куріння дуже поширене в нашій країні. Діти вже з самого дитинства можуть спробувати сигарети на смак, ховаючись від дорослих. Для когось куріння – це ритуал, розслаблення і відхід від реальності, від якого просто неможливо відмовитися. Хтось просто фізично не може відмовитися від куріння, а для когось це усвідомлений вибір. У будь-якому випадку куріння – це дуже шкідливо для здоров’я і потрібно від нього відмовлятися. 

Закликаємо відмовитися від паління, а краще всього - взагалі не починати палити, особливо в молодому віці, коли організм найбільш легко піддається впливу шкідливих речовин. Відмова від паління – одне з важливих умов здоров’я та довголіття. Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його в значній мірі залежить від самої людини. Бібліотека пропонує віртуальну виставку-застереження «Не дай себе отруїти».

ЗАВЖДИ РОБІТЬ ВИБІР НА КОРИСТЬ ЗДОРОВ’Я!

ВАШЕ ЗДОРОВ’Я – У ВАШИХ РУКАХ!