Одягни вишиванку і нею пишайся,
Українець же ти, краю рідного син!
Бути гідним народу свого намагайся,
Одягни вишиванку й йди до вершин!
Н. Г. Красоткіна

Традиція вишивки, за твердженням учених, сягає кількох тисячоліть. У давніх орнаментах ніколи не було жодної зайвої лінії, кожна рисочка мала своє певне значення.

Історія української вишивки має чимало задокументованих свідчень того, що знать була вбрана у вишитий одяг. В Іпатіївському літописі від 1252 р. говориться, що князь Данило Галицький під час зустрічі з королем був одягнений в кожух, обшитий золотими плоскими мережками. А Іван Франко перший поєднав вишиванку та європейський костюм.

Грецькою мовою слово «вишивка» перекладається як… «космос». Це поняття чітко виводить наше мислення з побутової ужиткової сфери і змушує замислитись над глибинним поняттям самого українського слова «вишивка».

Історія української вишивки має ще одну яскраву сторінку — визвольна боротьба в часи Української революції (1917 - 1921 рр.) та періоду УПА (1942 – 1949 рр.). Воїни повстанці обов’язково мали з собою чорну сорочку, як варіант одягу для поховання. Депортовані та розкуркулені українці в таборах ГУЛАГу продовжували вишивати. У фондах національних музеїв є вишивки, виконані із клаптиків матраців, вишиті риб'ячими кістками замість голки.

Історія української вишивки зробила черговий виток після здобуття незалежності та з часів Помаранчевої революції. Одяг з орнаментами перестав сприйматися як елемент фольклорного костюму для сценічного виступу, а став одягом, який засвідчує національну ідентичність, патріотизм та своє походження.

З нагоди свята бібліотека підготувала відеоогляд книги Марії Чумарної «Код української вишивки». Дана книга – це спроба розкрити сенс кодового запису України, відображеного на сорочках і рушниках, скринях і вівтарях. Такий же запис присутній в наших генах і свідомості. Видання адресоване всім, хто любить Україну і красу її рукотворних шедеврів. Книга містить дуже багатий ілюстративний матеріал – схеми, фотографії, малюнки.