В умовах війни міжособистісні і внутрішньо особистісні конфлікти, на жаль, є невід’ємною складовою людського життя і найчастіше мають деструктивні наслідки як для людини, так і для організації чи установи. З урахуванням специфіки організації освітнього процесу (онлайн чи офлайн), викладачам необхідні нові знання і навички для урегулювання як ситуації конфлікту, так і психологічного стану сторін.

Зважаючи на це, завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС кандидат економічних наук, доцент Лук’янихіна Олена Анатоліївна пройшла підвищення кваліфікації «Психологічна допомога викладачам та здобувачам освіти в конфліктах».

Зубченко Владислав Владиславович (лектор) – юнгіанський консультант, старший викладач кафедри психології Університету «КРОК» та Київського юнгіанського інституту підготував теоретичний матеріал, практичні завдання з тем: Види та причини конфліктів у колективах та групах. Особливості прояву та етапи конфлікту. Поведінка у конфліктних ситуаціях. Інструменти запобігання та вирішення конфліктів. Культура спілкування у конфліктах. Медіація в освітній сфері.

Подання матеріалу супроводжувалось цікавими і нестандартними прикладами і порадами щодо врегулювання різних гострих реакцій, які може використати кожен.

Досягнуті результати відповідають вимогам до формування загальних компетентностей, визначених професійним стандартом на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», свідчать про здатність визначати причини конфліктів у колективах та групах, обирати інструменти запобігання та вирішення конфліктів.