Завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олена Лук’янихіна взяла участь у вебінарі «Правила громадської безпеки в умовах воєнного стану», організованому Інститутом «Республіка» в рамках Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» за участі старшого інспектору відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у м. Києві Департаменту патрульної поліції капітана поліції Миколи Полюховича.

Поліцейський розповів про структуру Національної поліції України та завдання основних її підрозділів. Микола Полюхович докладно зупинився на правилах громадської безпеки в умовах воєнного стану й особливу увагу приділив адміністративним та кримінальним правопорушенням у сфері громадської безпеки, з якими стикаються поліцейські у своїй роботі :

  • Дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП).
  • Вчинення домашнього насильства (ст. 173-2 КУпАП).
  • Булінг (цькування) учасника освітнього процесу (ст. 173-4 КУпАП).
  • Куріння тютюнових виробів (ст. 175-1 КУпАП).
  • Розпивання алкоголю (ст. 178 КУпАП).
  • Порушення вимог додержання тиші (ст. 182 КУпАП).
  • Неправдивий виклик спецслужб (ст. 183 КУпАП).
  • Невиконання батьківських обов’язків (ст. 184 КУпАП).

Також Микола Полюхович розповів про впровадження у роботу поліції принципу Community Policing (CoP). Це підхід, побудований на принципах постійної комунікації з мешканцями громади (району). Відповідно до нього, починаючи з планування роботи поліції, і до контролю виконання завдань, враховується думка мешканців громади, підтримується з ними постійний зв'язок, відбувається інформування громадян про роботу поліції і критерієм оцінки роботи поліції є те, як вона вирішує проблеми, на які вказали мешканці.

Практичний працівник розповів і про особливі випадки правопорушень під час війни, небезпеки з котрими стикаються під час несення служби, і дав ґрунтовні відповіді на запитання присутніх.

Захід виявився доволі корисним й інформативним як з позиції викладача дисциплін Безпека життєдіяльності та Особиста безпека поліцейського, так і з метою підвищення правової обізнаності як звичайного громадянина в реаліях сьогодення.