Викладач кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету Матус Валерій Вячеславович успішно закінчив онлайн модуль «Вогнепальна зброя», який було запроваджено Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) спільно з Агентством Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL) та проектом “TOPCOP”.

За мету було поставлено надання користувачам розуміння різноманітних аспектів незаконного використання вогнепальної зброї в злочинних цілях, а також підвищення обізнаності щодо заходів протидії злочинній діяльності, пов'язаних із вогнепальною зброєю.

Модуль було призначено для правоохоронців, працівників судових органів та експертів-криміналістів, які у своїй роботі мають справу з незаконним використанням вогнепальної зброї у злочинних цілях. Модуль містить дев’ять розділів, присвячених ключовим темам, а також словник термінів та скорочень і тест для перевірки рівня знань і розуміння проблематики: Нормативно-правова база; Типи вогнепальної зброї; Міжнародна співпраця; Національні координаційні центри з питань вогнепальної зброї (NFFP); Аналітика; Незаконна торгівля і контрабанда; Відстеження і маркування; Балістика та криміналістика; Підготовка справ до судового розгляду; Практичний приклад. Спікерами модулю були представники офісів Європолу та Інтерполу, які приділили увагу розвитку платформ інформування поліції стосовно злочинів, повʼязаних з незаконним обігом зброї, міжнародному співробітництву з Україною та Молдовою.

Після проходження онлайн модулю Валерій Матус отримав сертифікат.