Професійна діяльність охоронців Феміди передбачає досконале знання основ академічної культури мови, бо основне її завдання визначається у всебічному розвиткові здобувачів вищої освіти як особистостей, вихованні високих моральних якостей фахівців з високою культурою праці та спілкування, засвоєнні кращих риторичних традицій академічного красномовства; актуалізації здатності фахівця до творчого діалогу, дискусії, полеміки; залученні до свідомого удосконалення професійної мовної культури.

10 березня 2023 року завідувачем кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Валентиною ВАСИЛЕНКО спільно з Олександром ВЕРТІЛЕМ – поетом, перекладачем, членом Національної спілки письменників України, власним кореспондентом газети «Урядовий кур’єр» у Сумській області, заслуженим журналістом України було проведено бінарне лекційне заняття з навчальної дисципліни Культура юридичного мовлення для здобувачів вищої освіти 1 і 2 курсів спеціальностей Право і Правоохоронна діяльність.

У ході онлайн-заняття обговорили загальні ознаки мовної культури оратора, образність мови, риторичні тропи та фігури, їх доречне використання у промовах фахівцями юридичних спеціальностей.

Під час презентування теми здобувачі вищої освіти продемонстрували ритміко-мелодійні побудови своїх промов. Олександр Васильович наголосив, що застосування троп та стилістичних фігур є лише частиною засобів, які використовуються для досягнення художності та виразності мовлення, однак не варто ними зловживати у своїх виступах майбутнім фахівцям.

За результатами онлайн-зустрічі учасники дійшли висновку, що вивчення риторичних норм спеціалістами юридичних спеціальностей є важливою складовою їхньої майбутньої професії.