У нашому житті існує безліч причин для стресу, тому піклування про свій емоційний стан та психічне здоров’я – це необхідна навичка для кожної людини. Уміння віднаходити внутрішній баланс дозволяє ефективно керувати головними подіями свого життя, приймати зважені рішення, відчувати впевненість у власних діях та бути готовим до непередбачуваних змін.

Всесвітня організація охорони здоров’я розробила курс «Самодопомога Плюс». Це мультимедійний курс самодопомоги у боротьбі зі стресом, який використовується як частина ефективної та комплексної програми з охорони психічного здоров’я.

У межах реалізації Всеукраїнської програми за ініціативи Департаменту персоналу МВС у співпраці із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) завідувачка відділення психологічного забезпечення ВКЗ Наталя Новікова та психолог ВКЗ Сумської філії Ганна Ярова взяли участь у тренінгу для тренерів «"Самодопомога Плюс" та груповому курсі управління стресом для дорослих». Учасники тренінгу протягом 4-х днів пройшли навчання курсу та отримали сертифікати «Самодопомога+ (SH+)», які надають фахівцям можливість проводити самостійне групове навчання згідно з розробленим посібником ВООЗ.

Найближчим часом розпочнеться навчання важливим навичкам у періоди стресу серед перемінного та постійного складу університету, яке буде проходити в два етапи:

– перший етап: курс навчання тренерів (фасилітаторів та ко-фасилітаторів) з числа здобувачів освіти та працівників університету, які в подальшому будуть поширювати знання зі стрес-менеджменту серед груп чисельністю до 30 осіб;

– другий етап: впровадження самого курсу «Самодопомога+» фасилітаторами та ко-фасилітаторами, які попередньо пройшли навчання. Курс передбачає групове навчання протягом п’яти тижнів із використанням аудіозаписів та ілюстраційного матеріалу.

Реалізація проєкту, адаптованого до специфіки умов навчання в нашому закладі, надасть змогу опанувати навички боротьби зі стресом та подолання життєвих труднощів кожному працівнику та здобувачу освіти університету, що наразі є вкрай актуальним.