З жінок починається народ…
Євген Євтушенко

8 березня – це Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, бо на жінок війна має особливий вплив і він може бути більш довгостроковим ніж самі воєнні дії. Це жінки народжують у бомбосховищах, інколи без лікарської допомоги, ризикуючи власним здоров’ям та життям, не маючи можливості зробити вибір. Це жінки перебувають перед високою загрозою насильства (у тому числі сексуального) у періоди окупації. Це жінки несуть повну відповідальність за життя та здоров’я власних дітей і забезпечують їх їжею та теплом навіть під обстрілами.

Війна та боротьба за життя жодним чином не суперечать гаслам та вимогам, які зазвичай гучно звучать 8 березня: жінки є у лавах Збройних сил України та інших силових структурах, жінки є у лавах волонтерських, правозахисних організацій, що забезпечують тил та допомагають десяткам і сотням тисяч людей, що змушені були покинути свої домівки; жінки є у лавах делегацій, що забезпечують позицію України на міжнародній арені. Жінки є у всіх структурах, які забезпечують діяльність воюючої країни.

Чим жіночий погляд на речі відрізняється від чоловічого? Аби спробувати зрозуміти це, завітайте в бібліотеку на книжкову виставку-пораду «Жіночий погляд на світ», де представлені книги, автори яких – ЖІНКИ. Саме відчуття, погляди, світоуявлення, переживання, радощі, образи, крах надій і надія на щастя очима жінки і є темою цієї виставки. Бо світ жінок, це завжди непередбачувана таємниця...

Жінки вміють тонко відчувати та проникати в потаємні печери людської психіки, писати захопливі сюжети про хитросплетіння долі, кохання і зраду, гріх і покуту, гармонію і дисгармонію.

Книжковий світ розкриває нам долю літературних героїнь – жінок з високими ідеалами і прагненнями, сильних духом, незламних та нескорених.

Сучасна жінка - це високоосвічена жінка з розвиненим почуттям гумору, яка цінує власну гідність і внутрішню свободу, випромінює навколо себе добре світло, чим надихає усіх навколишніх на звершення добрих справ.

Карколомні сюжети, несподівані повороти долі головних героїнь, заплутані життєві ситуації – саме такі повісті та романи українських і зарубіжних авторів зможуть посмакувати відвідувачі виставки в різноманітних серійних виданнях і не тільки.

…А скільки світла, ніжності, любові
В довірливо усміхнених очах,
Що тепло обійняти світ готові
Увесь, як є, у щасті і гріхах…
…Ви, горді духом, вквітчані хустками,
Багаті на повагу земляків,
Вкраїнки, на коліна перед вами
Стають майстри планети всіх віків.

Наталія Погребняк
«Українська Мадонна»

Чоловіки, бережіть тих, хто оберігає ваш тил!