Щоб сни із жаху не снились
Усім, бо народжені жити…
А ми об’єднаймо всі сили,
Щоб встати з-під цього гніту.
ПРИЧЕТНІСТЬ – ЦЕ СОВІСТІ СИЛА
Війна терезами стала.
НАМ ТАК ПЕРЕМОГА ПОТРІБНА!
На інше не маємо права.
Людмила Яцура

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну розпочалося 24 лютого 2022 року о 3:40 на ділянці Мілове в Луганській області і цим спричинило одну з найбільших гуманітарних криз в Європі з часів Другої світової війни. Війна призвела до тисяч загиблих серед мирного українського населення, а також до жахливого руйнування житлових районів та цивільної інфраструктури.

24 лютого 2022 року близько 4ої години ранку президент росії Володимир Путін оголосив “спеціальну військову операцію на Донбасі”, а через годину у Києві в різних районах кияни почули вибухи – в Голосіївському, Оболонському, Печерському… Прогриміли вибухи в Харкові, Сумах, Житомирі, Маріуполі, Василькові, Івано-Франківську… Цілили в аеродроми…

Тільки за перші 12 днів війни в Україні російська армія знищила 202 школи, 34 лікарні, 1500 житлових будинків. Понад 900 населених пунктів були повністю позбавлені світла, води та опалення. Кілька мікрорайонів і містечок зрівняли з землею або сильно бомбардували. 9 березня російська армія обстріляла пологовий будинок у Маріуполі, в результаті чого загинули 3 людини, в тому числі одна дитина. За даними українського Омбудсмена, з початку повномасштабної війни в Україні загинула 61 дитина, 100 отримали поранення. У блокадному Маріуполі від зневоднення померла щонайменше 1 дитина.

Українці встали на захист рідної землі. А кожний росіянин буде відповідати за це вторгнення! І ніхто вже не повірить таким виправданням, як “Ми ж не знали”, “Нам не так розповідали”, “Ми ж думали, що це ви фашисти, а не ми”…

До річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну в бібліотеці представлена тематично-інформаційна викладка «Життя проти війни. Нескорена Україна», де висвітлені події початку війни; історія стосунків українського і російського народів щодо воєн, визвольних повстань українців, послідовної русифікації та геноциду нашого народу.

Однак зусилля окупанта приречені на поразку, адже українці захищають свою рідну землю і свою Батьківщину. Розв’язавши чергову війну на знищення України, москва не залишила нам іншого виходу, як перемогти. Відтепер усі ми стали українцями, патріотами своєї країни, незалежно від мови спілкування, походження, віросповідання. У вогні війни, на очах всього світу народилася згуртована, сильна, впевнена у собі і переконана у своїй правді нація. За участі кожного з нас на фронті і в тилу сьогодні твориться нова історія не тільки України, а й світу. І кожен з нас на своєму місці повинен робити все можливе для того, щоб ми не просто вистояли, а перемогли. Для того, щоб назавжди відбити у будь-кого бажання зазіхати на нашу країну!

Слава Україні! Героям слава!