Рідна мово - прекрасна й багата,
Як повітря, земля і вода!
Кожен день, кожну мить - ти, як свято!
Вічна, древня, й завжди молода!

Ольга Калина

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні, згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Мовою не тільки визначається національний характер людини, її закладено в нас генетично, вона виступає тим успадкованим інструментом, який поєднує теперішні покоління з попередніми. Науковці стверджують, що мову закладено у вигляді коду в нейроклітинах людського мозку, що цей код генетично передається від батьків дітям. Сучасні вчені помітили, як чужа мова, насаджена в ранньому віці, гальмує розумовий розвиток людини.

Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови, в бібліотеці діє книжково-ілюстративна виставка «То линь над світом рідна мово, тобі в віках судилось жить», де представлено твори українських авторів від класиків до сьогодення: повісті, романи, новели, переспіви, поезії. Також цікавими будуть книги з таких серій: українська класика, українська література, історія України в романах, манускрипт, бібліотека Шевченківського комітету, main stream.