… О, поведи ж нас, лицарський духу,
По вільній стежці життя і руху.
На тихі води, на ясні зорі.
І в цю велику, страшну годину
З'єднай в єдину всю Україну!
Олександр Олесь (19 грудня 1918 р.)

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані «сусіди».

У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка. Урочистий Акт злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на знаменитій Софійській площі в Києві.

«Віднині зливаються в одне ціле віками розділені частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна – в одну велику Україну. Віднині є одна незалежна Українська Народна Республіка», - так було написано в Акті злуки.

22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України, а 22 січня було проголошено всенародним святом.

Саме того зимового дня в золотоверхому Києві під перегук дзвонів Святої Софії було ухвалено рішення про об'єднання двох гілок українського народу, розділених історичною прірвою. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: "Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

Цій знаменній події присвячена книжково-ілюстративна виставка «Дорога правди та болю». Матеріали, представлені на виставці, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918-го початку 1919-го року охопив майже всю Україну.

День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави, - у єдності українських земель. Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.