Василь Кричевський – український художник, видатний архітектор, графік відомий у всьому світові народився на Сумщині в селі Ворожба Лебединського району. Саме Василь Григорович, наш земляк, є автором великого і малого Державного Герба України та засновником національного архітектурного стилю модерн.

З нагоди цієї події представники Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у мистецькому творчому заході, який відбувся 11 січня 2023 року у Сумській міській бібліотеці імені Тараса Шевченка. Вшанувати постать великого Українця прийшли керівництво області, духовенство, відомі творчі діячі Сумщини, військові, громадськість міста. Захід проходив у форматі круглого столу його учасники висвітлювали цікаві факти із життя славетного земляка.

«Сумщина є Батьківщиною талановитих людей, патріотів, які своєю працею вже давно довели, що ми не «окраїна» цивілізації, а творці європейської історії, а те, що здобутки нашого Василя Кричевського замовчувались роками, я пропоную присвятити нашому земляку потужну інформаційну компанію, яка триватиме місяць. Про цю людину і всю творчу родину Кричевських мають знати якомога більше українців», - зазначив у вітальному слові голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Працівники міської бібліотеки презентували книжкову виставку про життєвий шлях Василя Кричевського та запропонували переглянути бібліографічний дайджест про творчий подвиг видатного митця і педагога.

Учасники заходу з ніжністю та щирістю ділилися цікавими фактами про нашого земляка Василя Кричевського, який був не лише талановитим зодчим і живописцем, майстром книжкової графіки та сценографом, але й неперевершеним знавцем і дослідником народної творчості. Саме українське народне мистецтво було живильним ґрунтом його творчості і переосмислювалося в його власних роботах, які стали взірцем гармонійного поєднання традиції та авангарду.

Так, мистецтвознавець, екс-директорка Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького Надія Юрченко познайомила присутніх із творчістю митця, яка мала основоположне значення для еволюції українського мистецтва ХХ століття. Наголосила, що Сумський художній музей зберігає понад 70 живописних, графічних творів - це пейзажі, натюрморти, етнографічні начерки, ескізи орнаментів. Розробляючи український стиль, художник майстерно стилізував рослинні мотиви давніх українських килимів, рушників, предметів побуту. Сумщина пишається багатим творчим зібранням династії Кричевських.

Захід пройшов у родинному колі теплого спілкування, по завершенню якого пролунала пісня «Червона калина», яка стала другим Гімном для українців під час російсько-української війни, до її виконання долучилися усі учасники заходу. Здобувачі вищої освіти подякували організатором за запрошення і наголосили, що історія та творчість наших відомих земляків вражає, надихає і є прикладом для наслідування, є прикладом відданості Україні. Колектив Сумської філії висловлює щиру вдячність організаторам за змістовний захід і бажає подальшої плідної праці заради майбутнього нашої країни.