Професорка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Надія Демиденко взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Музейна педагогіка в науковій освіті», організатором якої виступило Міністерство освіти і науки України.

В умовах воєнного стану особливого значення набуває питання популяризації діяльності особистостей-подвижників. У цьому контексті серед інших музеїв Сумщини вирізняється народний музей імені О. А. Деревської. Про це зазначила Надія Демиденко у своїй доповіді «Діяльність Роменського музею Олександри Деревської : ретроспектива та сьогодення».

Подвиг Олександри Аврамівни Деревської (6.05.1902 - 22.06.1959) вивищується над усіма подвигами, відомими в історії людства, бо він є прикладом найвищого прояву гуманізму. У роки Другої світової війни жінка врятувала життя 48 (за неофіційними даними 70) дітям різних національностей, створивши фактично перший в Україні дитячий будинок сімейного типу.

У Ромнах сироти приходили до будинку Деревської самі, у більшості випадків не пам’ятаючи навіть своїх прізвищ. Траплялось, що рідні матері, не витримавши поневірянь у голодні воєнні роки, залишали О. А. Деревській своїх дітей, часто немовлят. Відомо, що з Роменського дитячого будинку вона також забирала безнадійно хворих дітей, яким фактично рятувала життя. Родинні світлини, частина з яких зберігається у Державному архіві Сумської області, засвідчують, що діти жили в неповторній атмосфері доброзичливості.

Характерним для радянських часів є ставлення до багатодітної родини, коли державна комісія, задокументувавши певну матеріальну скруту, винесла рішення від 15.02.1952 г. : «назначить в семью Деревских для помощи воспитателя-коммуниста, который бы обеспечивал всестороннее коммунистическое воспитание, назначив ему денежное содержание из наличных денежных средств семьи, отпускающих государством».

Нажаль, ім’я роменської Мадонни, яка майже 40 років з прожитих 57 віддала рятуванню і вихованню сиріт, було забуто разом із піонерськими дружинами і комсомольсько-молодіжними бригадами. Але у криваві дні російсько-української війни життєвий приклад цієї Жінки має стати прикладом прояву найвищого гуманізму як довічного прагненням людства.

Здобувачами вищої освіти Сумської філії заплановані відвідини цього музею в повоєнний час, адже подібні музеї, як центри неформальної освіти, позитивно впливають на активізацію пізнавальної діяльності молоді і стимулюють до подальшої наукової діяльності.