«...Подолати корупцію здатне
тільки свідоме громадянське суспільство,
яке на постійній основі виконує
функцію контролю за владою».
В. Валлє.

Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day) відзначається щорічно 9 грудня з ініціативи Організації Об'єднаних Націй. У цей день 2003 року у мексиканському місті Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції.

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з корупцією. Документ зобов’язує держави-члени ООН проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи для боротьби з цим явищем.

Корупція є складним соціальним, політичним і економічним явищем, яке, в тій чи іншій мірі, зачіпає всі країни. Вона руйнує демократичні інститути, сповільнює економічний розвиток і підриває державні устої. Корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів, єдиний сенс яких — вимагання хабарів.

З метою інформування користувачів щодо запобігання та протидії корупційним явищам в бібліотеці створено виставку-інформацію «Боротьба з корупцією: нагальна потреба сучасності».