За результатами конкурсу «Історія органів охорони правопорядку», започаткованого фундатором Харківського національного університету внутрішніх справ Олександром Бандуркою, ІІІ місце посіла наукова робота «Героїчна боротьба співробітників міліції Сумщини у партизанських загонах у 1941-1943 рр. та на фронтах Другої світової війни: погляд з ХХI століття» студента 1 курсу спеціальності Право Сумської філії ХНУВС Дмитра Мухи (науковий керівник - професорка кафедри гуманітарних дисциплін Надія Демиденко).

Цінність роботи полягає у розкритті сторінок маловідомої регіональної історії правоохоронних органів на основі неопублікованих архівних джерел. Як і зараз, з перших днів радянсько-німецької війни у 1941 році значно зросли обсяги роботи для органів міліції Сумщини. Паралельно із забезпеченням громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, працівники міліції очолювали партизанські загони на Сумщині, разом із армійськими частинами брали участь у боях з німецькими окупантами.

Сьогодні кількість учасників Другої світової війни - співробітників органів правопорядку є настільки малою, що їхні спогади є безцінним джерелом пізнання справжньої історії органів внутрішніх справ і історії України загалом. Досвід правоохоронців воєнних років має не лише наукове, але і велике практичне значення.

Тож, вітаючи Дмитра Муху з перемогою, бажаємо здобувачам вищої освіти Сумської філії, не дивлячись на воєнний стан, подальших успіхів не лише в навчальній, а і в наукові роботі !