У рамках теми лекції «Організаційно-правовий механізм запобігання надзвичайним ситуаціям та усунення їх наслідків» з дисципліни «Безпека життєдіяльності» зав. каф. соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС к.е.н., доцент Олена Лук’янихіна розповіла студентам про систему нормативно-правового забезпечення та організаційну структуру системи цивільного захисту в Україні.

Було наголошено на тому, що підрозділи системи МВС України – ДПС, ДСНС, НГ, НП та інші відіграють значну роль і виконують важливі функції щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій як у мирний час, так і в особливий періоди. У руслі вивчення теми заняття актуальним і доцільним було ознайомлення здобувачів із доповіддю профільного міністра Дениса Монастирського «ДОСЯГНЕННЯ І ВИКЛИКИ СИСТЕМИ МВС ПІД ЧАС ВІЙНИ».

В аудиторії обговорили, як в умовах воєнного стану збільшилось навантаження на підрозділи системи МВС, зокрема, з виконання таких завдань, як реєстрація воєнних злочинів, надання допомоги постраждалим та евакуація, відновлення правопорядку на деокупованих територіях, блокування активів росії та білорусі.

Крім того, постали нові виклики, як необхідність подальшого швидкого та якісного документування великої кількості воєнних злочинів окупантів та їх посібників для притягнення рф до відповідальності; проведення зачистки звільнених населених пунктів, виявлення можливих залишків живої сили противника, членів диверсійно-розвідувальних груп; виявлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до колабораційної діяльності та співпраці з ворогом у період окупації населених пунктів; проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, у тому числі пошук та рятування постраждалих, гасіння пожеж та розбирання завалів зруйнованих будівель та споруд; продовження гуманітарного розмінування звільнених територій (30% від загальної площі держави).

Як було наголошено у доповіді, для розв’язання наявних проблем налагоджена співпраця з механізмом цивільного захисту ЄС, створено чотири логістичних хаби щодо зберігання та розподілу отриманої допомоги.

Під час бесіди окресли актуальні компетентності, які потрібно сформувати здобувачам за період навчання, щоб зайняти достойне місце в системі правоохоронних органів і посилювати до них довіру з боку суспільства.