14 жовтня у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня, започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». З 2015 року є державним святом. 14 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

Поєднання цих святкувань — це символічний, непорушний зв’язок багатьох поколінь захисників та захисниць від славетної козацької доби до сучасності. Адже за багатовікову історію українського народу не один раз його сини та дочки ставали на захист рідної землі. Нині сотні тисяч нащадків козаків продовжують розвивати кращі традиції своїх предків, котрі є для них взірцем доблесті, шляхетності, відданості Вітчизні.

День захисників і захисниць України ми відзначаємо як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет.

Згідно цієї святкової дати в бібліотеці створено книжково-ілюстративну експозицію «Рідна земле моя, козацькою славою щедра» та «На варті миру захисники і захисниці рідної землі».

День захисників і захисниць України — це данина пам’яті воїнів, які загинули в боях за свободу, волю та незалежність України.

Світла пам’ять Героям, які полягли в боротьбі за вільну, незалежну і нескорену Україну в російско-українській війні.

Вічна пам’ять і слава!
Нехай Пресвята Богородиця
береже Україну під своїм Покровом.