В історії нашої України є багато подій, які засвідчують мужність, героїзм, відданість та любов українського народу до рідної землі. Саме 14 жовтня - важлива дата, яка поєднує в собі свято Покрови Пресвятої Богородиці, свято українського Козацтва та День захисників і захисниць України. Історія українського козацтва – це одна із найвизначніших сторінок життя нашого народу. Козацтво було справжнім захисником рідної країни, оборонцем віри та народних традиції українського народу. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світові діячі національного відродження та визвольного руху України. Сьогодні кордони нашої країни захищає нове покоління захисників та захисниць.

З нагоди таких пам’ятних дат 9 жовтня у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ відбулося театралізоване дійство «Козацтво та Покрова Пресвятої Богородиці» за участі курсантів-першокурсників.

Ведучі свята, курсанти 3 курсу, представники студентсько-курсантського Парламенту Марина Шака (голова організаційно-масового сектору) та Євген Трофименко (голова інформаційно-медійного сектору) ознайомили присутніх із особливостями та історією виникнення свята Покрови. Курсантки Мозгових Ліза, Замяткіна Настя, Шевченко Олександра продемонстрували українське вбрання, розповіли про український оберіг, вишивку на рушниках.

Цього дня творчі курсанти та курсантки Зелюкіна Вікторія, Стеблянко Яна, Ляшенко Тетяна, Левченко Андрій, Корж Володимир, Половко Вадим, Синьогуб Богдан, Белявський Олександр підготували театралізовані сценки про весільні обряди, адже свято Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови “Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем", що воно є початком сезону на весілля та сватання, які закінчувались за два тижні до Пилипівського посту.

Справжні козаки першого курсу Овчаров Олександр, Ананко Максим, Безрук Владислав розповіли про славне минуле козацького життя, звідки козаки черпали силу, наснагу та міцність духу. На святі Покрови лунали чудові українські пісні у виконанні талановитих курсанток першого курсу, а саме: Ярової Вікторії, Шевченко Аліни, Стороженко Ангеліни, Ляшенко Тетяни, Капелько Марини, Левченко Поліни.

Насамкінець, провідна фахівчиня з виховної роботи Ганна Мітітєл наголосила про важливість свят, які дотримуються однієї дати 14 жовтня, щоб цього дня привітали своїх матерів зі святом, бо Богородиця символізує образ матері, усіх захисників і захисниць, які сьогодні захищають нашу неньку Україну. Слава Україні!