Книга є альфа і омега
Усякого знання,
Початок початків
Кожної науки.
С. Цвейг

Згідно з Указом Президента України «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек» від 14 травня 1998 р. № 471/98 30-го вересня святкується в Україні Всеукраїнський день бібліотек, «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості…».

Цьогоріч День бібліотек ми відзначаємо в умовах воєнного стану. Уся країна об’єдналася для боротьби з рашизмом. Бібліотека сьогодні – це точка опори, на якій будується простір культурного суспільства, скарбниця знань та інформації, активної життєвої позиції. Бібліотекарі, як можуть, проявляють і відстоюють своє почуття патріотизму, відмовляючись від «рашистсьських вказівок» списувати та знищувати українську літературу з бібліотечних фондів на окупованих територіях.

На перекір таким не простим обставинам книга живе і буде жити в любому форматі. А паперові книжки, не зважаючи на песимістичні прогнози, не перетворяться на артефакти минулого. Разом з ними залишаються і розвиваються і їхні храми, просто фантастичні споруди – бібліотеки.

У стінах бібліотек наче оживає сама історія і через книги доносить до нас свій досвід і мудрість, відкриває таємниці відомих осіб, які і визначали розвиток людства у всі часи. Багато хто з нас саме завдяки можливості відвідувати такі книгозбірні і читати, - розвивався, самовдосконалювався, знайшов свій шлях у житті і досягнув успіху.

З нагоди свята пропонуємо поринути у світ цікавої й захоплюючої подорожі разом з віртуальним бібліокалейдоскопом «Найцікавіші бібліотеки світу».