…Скільки горя у нім заховалось…
Скільки людності впало на дно?
Так, ми знаєм про нього ще мало.
Не знайти ні в книжках, ні в кіно.
Мало знана ця братня могила
Різних націй та різних людей
О, століття! – що ти натворило!..
Невимовного зла апогей!
Невідомий… І – знаний до болю…
Цей трагічний страшний Бабин Яр.
Рана спільної нашої долі,
Що в облогах ворожих примар…
Олег Коломієць (Олег Князенко), вересень 1967 рік.

Бабин Яр увійшов до світової історії через трагедію, що сталась восени страшного 1941 року під час німецької окупації Києва. Сотні тисяч людей пройшли смертним шляхом київськими вулицями, які пам’ятають «тихий» жах тих нелюдських подій. Масові розстріли людей продовжувались тут протягом двох наступних років.

Історія трагедії Бабиного Яру містить чимало "білих плям". Більшість із історичних таємниць Бабиного Яру, напевне, так і залишиться нерозкритою, за браком відомих на сьогоднішній день історичних документів. Те, що є відомим, лякає своєю жорстокістю.

Бабин Яр, як символ Голокосту і спільна могила жертв нацистського терору, нагадування про жахливий злочин, загальноукраїнське місце пам’яті, де знищено близько 100 тисяч жертв упродовж 1941-1943 років, має бути пріоритетним напрямком у вибудовуванні політики національної пам’яті української держави.

Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українці не мають права забувати про неї так само, як і євреї. Бабин Яр – це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів.

З нагоди вшанування цієї пам’ятної дати презентуємо віртуальну виставку-пам’ять «Сумна історія народу: Бабин Яр».