Є місто слави і звитяг,
Козацьке місто України.
Як світле небо його стяг
Над куполами гордо лине.
Микола Гриценко

На мальовничих берегах Псла, в який несуть свої води маленькі річечки Сумка і Стрілка, розкинулось місто Суми – адміністративний, промисловий і культурний центр Сумської області.

До наших днів дійшла легенда, що на місці, де стоять Суми, були знайдені мисливські сумки. Найбільш імовірним роком заснування міста Суми в істориків і краєзнавців вважається 1655.

В рамках відзначення цієї дати бібліотека підготувала віртуальний круїз «Суми. Вас сітає місто над Пслом», краєзнавчу книжково-ілюстративну виставку «Сумщина моя рідна, тобою пишаюсь і горджусь» та постійно діючу краєзнавчу виставку літератури «Моя Сумщина – в кольорі, і в слові, і в пісні».

А ще 2-го вересня м.Суми відзначають 79-річницю визволення від німецьких загарбників. Ця дата так і залишилася б найсвітлішим спомином у серці кожного сумчанина, але… 24-е лютого стало чорним днем після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Суми стали одним із прикладів сильного духу українського народу. Наше місто довело всім, що захищати свою батьківщину - святий обов’язок кожного свідомого громадянина. Низький уклін нашим мужнім захисникам.

Віримо в свято Перемоги над ворожою ордою. Щоб під мирним небом оновлювалися, молоділи і розквітали наші Суми – гостинне слобожанське місто. Світлі його обрії, щасливе його майбутнє.