Знання історії та культури своєї держави у її епохальні періоди набуває ваги національної безпеки. Популяризація народних традицій та звичаїв є найтолерантнішим і найкоротшим шляхом до пробудження всього національного. Українські традиції – це передача сакральних знань, це грунт, на якому формуються стосунки у родині, суспільстві, державі.

У серпні, окрім державних свят, українці традиційно відзначають народно-християнські свята – Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий. Напередодні одного з них, учні різних класів КУ ССШ №24 та КУ ССШ №27 міста Суми, які цікавляться етнографією, завітали до «Української світлиці» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. Професор кафедри гуманітарних дисциплін Надія Демиденко допомогла зазирнули у давнину і дізнатися багато цікавого про обряди та символи у відзначенні цих популярних свят. Зазначила, що наші пращури добре знали, що їх знищує, а що їх захищає і тому з глибою вірою освячували мед, яблука, горіхи.

Наводячи приклади різних оберегів, Надія Демиденко зазначила про те, як, наприклад, ворожі російські солдати лякаються, побачивши в українських оселях ляльку-мотанку. Ми так само, як і наші пращури, можемо створювати обереги, зцілювати рідних, програмувати подальшу долю собі і Україні!

На завершення зустрічі всі присутні покуштували освячений мед та яблука. У подальшому долучатись до вивчення сакральних знань про українські традиції учні зможуть, ставши студентами нашого закладу вищої освіти.