Цей день встановлений за рекомендацією «Міжнародної конференції по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом» 1987 року і з метою вираження рішучості щодо посилення міжнародного співробітництва по створенню вільного від наркоманії суспільства і припинення наркоторгівлі.

За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, у світі близько п'яти відсотків дорослого населення, або приблизно 250 мільйонів осіб у віці від 15 до 64 років, щонайменше один раз вживали наркотики.

Кількість осіб, які класифікуються як наркозалежні щорічно зростає у пропорції до загальної кількості населення планети. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15 - 49 років.

Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань і є однією з причин збільшення смертності та інвалідизації населення.

В сучасних умовах великого значення набуває боротьба з наркоманією – потворним явищем, що наносить непоправної шкоди здоров’ю, призводить до деградації особистості, згубно впливає на виховання дітей, на їх майбутнє, наносить надзвичайну матеріальну і моральну шкоду суспільству. Бібліотека долучається до інформаційної роботи з цього питання. В спеціальній читальній залі створено тематичну виставку: «Наркоманія: від хвилини задоволення до трагедії життя», присвячену Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами.

Закликаємо молодь подумати над тим, що вас чекає попереду, якщо ви будете вживати наркотики. Підступність їх у тому, що розплата неминуча.

Зробіть одне-єдине зусилля – не піддайтеся спокусі легковажного «знайомства» з наркотичною речовиною! Пам’ятайте, це отрута і неминуча смерть! Скажіть категоричне «ні» добровільному безумству.

Виховуйте в собі моральну чистоту.

Здоров’я, радість життя і щастя у ваших руках!