"Сигара може послужити хорошим сурогатом думки"
Артур Шопенгауер

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

Завдання Всесвітнього дня без тютюну - привернути увагу до небезпеки для здоров’я і закликати до проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів споживання тютюнової продукції в усьому світі.

Дві третини курців вважають, що куріння спричиняє невелику шкоду, але на жаль це не так. Щороку приблизно 7 мільйонів людей у світі помирає від захворювань, пов’язаних з курінням. Всесвітня організація охорони здоров`я підрахувала, що загалом в Україні сьогодні палить 15,5 мільйонів людей. Особливо гостро проблема стоїть серед підлітків. За статистикою, з них палить кожен четвертий.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

До цієї дати в бібліотеці створено виставку-роздум «Сигарета – прихований наркотик», де представлено різні інформаційні матеріали з даної тематики.