Другий зимовий похід – це рейд військ Армії Української Народної Республіки у 1921 році з метою надання допомоги партизанському рухові, підняття повстання проти більшовицької влади та відновлення української державності. І хоч деякі сучасні дослідники зазначають, що Другий Зимовий похід закінчився цілковитою поразкою, ніщо не може применшити його значення для продовження процесу українського державотворення. Цей похід засвідчив тривалість національно-визвольної боротьби, продемонстрував, що українське військо та народ прагне продовжувати визвольні змагання за власну державність, - саме з цих слів було розпочато історичну годину для здобувачів Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ професором кафедри гуманітарних дисциплін Надією Демиденко.

Акцентуючи увагу на регіональній історії цього періоду, Надія Михайлівна детально розповіла про останні маловідомі історичні розвідки про постать нашого земляка, уродженця села Хоружівка Сумської області Івані Литвиненко (1891-1947 рр.), активного учасника визвольних змагань 2017-2021 рр., полковника Дієвої Армії Української Народної Республіки. Лідер УНР Симон Петлюра пізніше залучив полковника Литвиненка до дипломатичної діяльності, до роботи в спецслужбі УНР, яка тепер стала «державою без території». Під час Другої світової війни Іван Литвиненко приєднався до лав Української повстанської армії. Керував розвідкою у штабі УПА. Після арешту більшовиками перебував у Лук’янівській тюрьмі Києва, розстріляний 17 лютого 1947 року. Місце його поховання невідоме. Тільки 2007-го року в його рідній Хоружівці встановили пам’ятний знак і назвали вулицю на честь хороброго земляка.

Підсумовуючи все вищесказане, здобувачі вищої освіти зазначили, що події Зимового походу, поруч з негативними мали і позитивні наслідки. Подвиг, здійснений його учасниками у 1921 р. є яскравим прикладом для сучасників, як потрібно любити справжню свободу і свою Україну.