«Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права і свободи людини, честь держави, з гідністю нести високе звання поліцейського та сумлінно виконувати свої службові обов’язки».

75 майбутніх фахівців підрозділів превентивної діяльності Національної поліції України присягнули вірно служити українському народу та отримали жетони поліцейських.

У заході взяли участь проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Леонід Могілевський, заступниця голова Сумської обласної державної адміністрації Олена Бойко, заступниця Сумського міського голови Віра Мотречко, директорка Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Гробова, заступник начальника ГУНП в Сумській області полковник поліції Микола Худенко, начальник Управління кадрового забезпечення ГУНП в Сумській області Ігор Поладич, начальник Управління патрульної поліції в Сумській області майор поліції Олексій Калюжний, директор Сумської філії Сергій Лукаш, особовий склад закладу вищої освіти, батьки та рідні курсантів.

На початку заходу всі присутні вшанували хвилиною мовчання патріотизм, мужність вірність і героїзм тих, хто поклав своє життя за волю, єдність та незалежність України.

Від імені ректора Харківського національного університету внутрішніх справ генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка з урочистим складанням Присяги поліцейського першокурсників привітав проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Леонід Могілевський: «Будьте завжди наполегливими та рішучими в досягненні поставлених цілей, особливо на ниві здобуття поліцейської освіти. Відповідайте новим вимогам та викликам часу! Я щиро переконаний, що в будь-яких обставинах ви залишитеся відданими Присязі, спрямуєте всі свої сили й здобуту професійну майстерність на підтримання миру та спокою».

До курсантів звернулася заступниця голови Сумської обласної державної адміністрації Олена Бойко: «Запам’ятайте цей день, адже саме сьогодні ви даєте урочисте зобов’язання на вірність українському народові. Обраний вами шлях покладає на вас обов’язок – бути вартовими чесності, верховенства права та рівності всіх перед законом, завжди з високою відповідальністю виконувати поставлені завдання».

Заступник начальника ГУНП в Сумській області полковник поліції Микола Худенко звернувся до першокурсників: «Від вашої мотивації при виборі професії, рішучості, сили та сміливості залежить втілення в життя позитивних напрацювань та здобутків! І саме від того, які знання і навички ви здобудете під час навчання, залежить не тільки ваша кар’єра, а й майбутнє країни! Це велика відповідальність і висока довіра! Я радий вашому життєвому вибору. Нам потрібні енергійні, чесні, відверті та відкриті для громади поліцейські. Переконаний, що в будь-яких обставинах ви залишитеся відданими Присязі, не зрадите правді, добру та честі. Служіть та Захищайте!»

Начальник Управління патрульної поліції в Сумській області майор поліції Олексій Калюжний зауважив: «Поліція – це один із основних інструментів захисту законних інтересів держави і громадян. Щодня поліцейські складають свій іспит. І там немає можливості, як у вас зараз, скласти або перескласти. Там завжди повинна бути оцінка «відмінно». Бо кожен цей іспит – надзвичайно висока відповідальність і чиєсь життя або здоров’я».

Директор Сумської філії ХНУВС Сергій Лукаш звернувся до батьків курсантів та висловив подяку за виховання першокурсників й побажав майбутнім правоохоронцям гідно нести службу й пам’ятати слова Присяги усе життя.

Від імені всіх першокурсників курсантка, рядовий поліції Катерина Прісіч зазначила: «Ми знаємо, що професія поліцейського – дуже відповідальна і потребує від нас напруженого навчання. Впевненні, що у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ ми отримаємо найцінніше: навички та знання які застосуємо в майбутньому».

На завершення святкового дійства, карбуючи крок, щасливі першокурсники пройшли перед керівним складом урочистим маршем.

Складання Присяги є важливим етапом в житті молодих поліцейських. І саме ці насичені емоціями та хвилюванням хвилини залишаться в їх пам’яті на все життя, та все ж для майбутніх захисників Закону складання Присяги – це тільки початок шляху, попереду їх чекає сумлінне та старанне навчання, набуття і удосконалення професійних навичок поліцейського.