10 грудня - День захисту прав людини

До Всеукраїнського тижня права та До Міжнародного дня прав людини у бібліотеці оформлено книжкову виставку «Права людини і свобода слова в сучасній Україні»

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

Конвенція не лише спрямована на захист широкого спектра громадянських та політичних прав, а запровадила ефективний механізм забезпечення прав особи, що зокрема передбачає право на індивідуальне звернення за захистом порушених прав.

На виставці представлені видання із фонду бібліотеки :монографії, навчальні посібники, збірки науково-практичних конференцій та круглих столів стосовно актуальних питань, присвячених захисту прав людини в Україні, що сприятиме поглибленню правових знань та формуванню правової культури наших читачів, усвідомленню значення законів у житті держави та людини, виробленню внутрішньої потреби людини жити і діяти відповідно до норм права.