26 березня 2021 року відбувся Всеукраїнський вебінар із кримінального права на тему «Гендерний брендинг: бути чи не бути відповідальності за сексизм», організований спільно Харківським національним університетом внутрішніх справ та Сумською філією Харківського національного університету внутрішніх справ за ініціативи ELSA Sumy. Підключилися до заходу 70 учасників із різних куточків України.

Модератор вебінару: провідна фахівчиня, викладачка кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Цвітана БАРАНОВА.

Спікери заходу: коуч-менторка проєктів, медіаекспертка, голова ГО «ВІК МОЖЛИВОСТЕЙ», організаторка Студії фінансової культури Ліліана СЕМЕНЮТА; професор кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС, доктор юридичних наук, професор Юрій ОРЛОВ; помічниця ректора з гендерних питань ХНУВС, кандидат юридичних наук Оксана ЦУКАН; старша викладачка кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Марина КОЛЕСНИК.

Зі словом виступили здобувачі вищої освіти Сумської філії ХНУВС Єва ТЕСЛЕНКО, Євгенія БУДЮКОВА, Євгенія КОВАЛЕНКО та Георгій РОГОВ.

Мета заходу – виховна та просвітницька робота серед здобувачів освіти щодо сприяння гендерній рівності, розкриття основних тенденцій розвитку ґендерних стереотипів, аналіз законодавчої бази щодо сексизму в Україні та забезпечення гендерно орієнтованого освітнього середовища.
Варто відзначити, що ґендерна тематика для України не є новою. І потрібно віддати належне роботі неурядових організацій, які активно працюють із проблемами тендеру. Тішить, що й у роботі державних установ, управлінь і центрів цій темі приділяється певна увага. Водночас, на національному рівні ми все ще маємо виклики, які потрібно здолати.

Дійсно, сьогодні реклама - своєрідне явище сучасного життя, важливий елемент успішної економіки. У розвинутих країнах четвертою владою називають пресу, а п’ятою - рекламу, яка формує світосприйняття і впливає на психіку. Але наразі доводиться говорити не про хороші наміри, а про консолідовану волю з метою маніпулювати свідомістю.

Перед кожним студентом і студенткою, курсантом та курсанткою в системі вищої освіти ставиться мета всебічного й професійного розвитку особистості, соціальної компетентності й відповідальності, що вимагає формування якостей у співвідношенні з соціостатевою роллю та очікуваннями суспільства щодо поведінки жінок і чоловіків. Виховна робота зі студентською молоддю з урахуванням гендерного компонента є одним із найважливіших механізмів досягнення її ефективності. Прикінцевим результатом повинен бути достатній рівень сформованості в молоді гендерної культури.

Зазначимо, що подібний захід не є останнім. Дякуємо всім присутнім, доповідачам за те, що приєдналися до нашого вебінару!