23 листопада - День пам’яті голодоморів

Згадайте нас - бо ми колись жили.
Зроніть сльозу і хай не згасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно...

Щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначається день пам'яті жертв Голодомору. Цей день пам'яті – унікальна нагода всім: дітям, батькам, політикам, громадським діячам…, замислитися над цією трагедією, над ґеноцидом українського народу.

  • На десятиліття можна засекретити архіви.
  • Можна приховати у глибоких спецсховищах викривальні документи. Можна замести сліди злочину. Можна раз, і вдруге, і втретє переписувати історію на догоду диктаторові чи скороспеченому ідейному божкові. Та з пам'яттю народу нічого не вдієш. Після заборон, утисків, принижень людської гідності вона оживає, відроджується, що б там не було. З правдою нічого не вдієш.
  • А правда така... Найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був голодомор 1932—1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція повинна була зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. «Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями», — писав американський професор Роберт Конквест.

Пам'ять - нескінчена книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. І сьогодні, через 86 років, жахливо ступати болючими стежками страшної трагедії, яка розігралася на землі квітучого українського краю. Багато сторінок вписано криваво - чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбувано слова про голод: "Немає страшнішої смерті, ніж повільна смерть від голоду". Отак вмирала майже вся Україна.

До цієти дати бібліотека підготувала виставку - спомин «Голод в Україні: мовою документів, очима істориків та письменників» . Експозиція містить літературу, що розповідає про причини, перебіг та наслідки голодоморів 1921 – 1923, 1932 – 1933, 1946 – 1947 років. Також до виставки увійшли спогади і роздуми окремих свідків тих трагічних подій, документи з розсекречених архівів, коментарі та огляди науковців-дослідників голодомору, матеріали конференцій, художні твори.

На виставці представлено документи з фондів нашої бібліотеки.

То ж давайте сьогодні ще раз пом'янемо тих великомучеників нашої тяжкої історії - мільйони українських селян, жертв небаченого в історії людської цивілізації голодомору, запалимо свічки і вшануємо їх хвилиною мовчання.

Хай для всіх ця хвилина скорботи стане актом поминання і пересторги. Хай подібне не повториться ніколи!

Де б ви не були 23 листопада, о 16:00 запаліть свічку пам'яті, вшануйте жертв Голодомору.