Корисні поради

Займіться справами. Як стверджують психологи, паніці найбільш піддаються люди з низьким рівнем занятості. Щоб не піддаватися паніці, треба мати зайнятість та відповідальність, від якої не можна відволікатись. Якщо ви ходите на роботу - спокійно виконуйте всі свої традиційні обов’язки, паралельно виконуючи і всі карантинні рекомендації лікарів.

Якщо ж ви залишаєтесь вдома на карантині, то складіть сталий графік на кожний день. У графік включіть, зарядку, самомасаж, прогулянки (наодинці, уникаючи рукостискань та обіймів), читання книг, написання наукових статей, монографій, вивчення іноземних мов, вирощування квітів і т. д., тобто все, від чого ви можете отримувати задоволення. Словом, сприймайте карантин як можливість зайнятись тим, на що вам завжди не вистачало часу, що відкладали «на потім».

Навчіться фільтрувати інформацію. Вірус, пандемія, обсервація, самоізоляція і т.д. – такий собі набір слів з американських трилерів про катастрофи. Якщо ви коли-небудь дивилися такий фільм, згадайте те почуття напруги, яке ви переживали від сюжету на екрані. Завдяки інтернету і соціальним мережам, події, що відбуваються на іншому кінці планети, сприймаються так, ніби вони відбуваються у вас вдома. Така розмитість кордонів посилює занепокоєння і почуття незахищеності. Тому головне, що ви маєте зробити - це обмежити кількість інформації, яку ви споживаєте.

Адже є стреси від реальних подій, а є – від надуманих. Ми часто впадаємо у паніку, навіть коли немає ніякої реальної загрози. Якщо вам необхідно бути в курсі останніх новин про пандемію, то виділяйте на це не більше 15 хв. часу на добу. Інформацію сприймайте лише з того джерела, якому ви довіряєте.

Не впадайте у відчай, що карантин відкладає багато справ. Все буде зроблено дещо пізніше, причому ще з більшим ентузіазмом та з відновленими силами. Адже ви маєте можливість приділити більше часу на саморозвиток, внутрішнє врівноваження. Цей час може стати періодом для переосмислення стилю свого життя, усвідомлення справжніх цінностей.

Що варто читати у карантин? У наш швидкоплинний час ми мало читаємо книг. Ми їх лише перегортаємо… Але є такі книги, які хочеться читати, не поспішаючи, навіть перечитувати, неначе дрібними ковтками пити чисту живу воду. До таких належить книга, яка пережила вже 25-е перевидання, написана лауреатом літературної премії ім. Т. Шевченка – Мирославом Дочинцем «Многії літа, благії літа». Ця книга як свіжий струмінь сучасної дієтології, валеології, соціальної психології та людинознавства. Автор словами 104-річного головного героя закликає: «Навчися бачити довкола все живе і радіти йому – бадилині, дереву, птиці, тварині, землі, небу. Вдивляйся в них добрими очима і уважним серцем – і відкриються тобі такі знання, які не знайдеш у книгах. І побачиш у них себе – упокореного і оновленого…»

Україна, як і весь світ, постала перед серйозними випробовуваннями. Та головне питання постає в тому, чи зможемо ми пережити ці виклики, не піддаючись паніці і страхові, чи зуміємо зробити все не лише для своєї безпеки, а і ближніх?

Нехай кожному українцю слова геніальної Ліни Костенко, пронизані істинною духовністю, прислужаться вірним дороговказом:

«І якби на те моя воля, написала б я скрізь курсивом:

Як багато на світі горя. Люди, будьте взаємокрасивими!»