У рамках заходів із відзначення 25-ї річниці створення Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ кафедрою соціально-економічних дисциплін було проведено круглий стіл із елементами ділової гри на тему: «Економічний потенціал малої батьківщини: історичний дискурс із поглядом у майбутнє».

У заході брали участь студенти та курсанти першого курсу, завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Олена Лук’янихіна та керівник наукового студентського гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації» Світлана Петровська.

Метою заходу було через особисту зацікавленість долучити першокурсників до науково-пошукової діяльності щодо дослідження факторів соціально-економічного розвитку населених пунктів Сумської області, звідки приїхали на навчання студенти (курсанти) Сумської філії ХНУВС; сформувати у здобувачів вищої освіти розуміння економічного потенціалу свого міста (села) і можливі напрямки його стратегічного розвитку; виховувати повагу один до одного і до малої батьківщини.

Відповідно до виконуваних функцій присутні були поділені на групи: доповідачі, рецензенти, слухачі й учасники дискусії, модератор. Рецензенти були обрані із числа студентів і курсантів (один представник від кожної навчальної групи).

Із доповідями й авторськими презентаціями виступили:

Ніколенко Ілона, студентка гр. Сф-дср-19-1, яка у доповіді зупинилась на теоретичних підходах до визначення сутності економічного потенціалу як економічної категорії, його структурі і складових.

Коваленко Євгенія, студентка групи СФ дср-19-1, із доповіддю про економічний потенціал рідного міста на тему: «Буринь – місто контрастів». Євгенія висвітлила історичні факти виникнення і розвитку міста, використавши вагомі наукові праці місцевих дослідників-краєзнавців, підкріпивши доповідь історичними і сучасними світлинами. У другій частині доповіді студентка проаналізувала показники економічного розвитку, виокремивши як позитивні, так і проблемні напрямки, котрі потребують вирішення.

Студентки Дробна Наталія та Семенець Дарія (група СФ-дср-19-1), спираючись на опрацьований матеріал, розповіли про економічний потенціал села Степанівка, зупинились на сильних і слабких сторонах об’єднаної територіальної громади, можливостях і загрозах, які несе зовнішнє середовище.

Про економічний потенціал села Миропілля доповіли студенти Пустовіт Дмитро та Родіонова Катерина. Висвітливши як історичні, так і соціально-економічні аспекти розвитку населеного пункту, доповідачі виокремили саме екологічні проблеми, які вимагають розв’язання у селі Миропілля.

Приходько Дарина та Гаврющенко Юлія розповіли про сучасний стан розвитку міста Ромни. Особливу увагу вони приділили історичним аспектам розвитку рідного міста, котре має тисячолітню історію. Проаналізувавши сайти міста, міської ради та інші відкриті джерела, охарактеризували потужний промисловий потенціал й окреслили низку проблемних моментів, які викликали жваву дискусію в аудиторії.

Після доповідей і їх обговорення, ґрунтуючись на показниках населення, розміру бюджетів та іншій вагомій інформації, рецензенти (Ніколенко Ілона, Мартиненко Анна, Гнатенко Дмитро та Кошман Ілля) узагальнили спільні і відмінні риси у розвитку міст і сіл, запропонували напрямки розв’язання зазначених проблем.

Присутні на круглому столі студенти і курсанти висловили побажання продовжити цикл заходів за спорідненої тематикою і провести дослідження економічного потенціалу міст інших областей України, звідки вони родом –Донецької, Луганської, Полтавської, Харківської, Херсонської, Чернігівської та інших.