Матеріал підготовлено у співпраці зі студентами
юридичної клініки «Правова допомога» СФ ХНУВС та
ГО «Північна правозахисна група»

У зв'язку з актуальністю запитуваної інформації, повідомляємо, що дипломи та інші освітні документи, які видані на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, недійсні. Вони не визнаються і не мають юридичної сили ні в Україні, ні в інших країнах.

Якщо студент на момент 2014 року навчався у закладі вищої освіти на території Донецької та Луганської областей, які опинилися під окупацією, то він може продовжити навчання в будь-якому ЗВО України в порядку відновлення. Відновлення можливо тільки на той курс, за яким міститися дані в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЕДЕБО). Тобто це курс навчання, який був станом на 2014 рік. За допомогою спеціалістів освітніх центрів «Донбас – Україна», через які можна за спрощеною процедурою - без паспорта, без ЗНО, без українського атестату чи свідоцтва про освіту за 9-й клас можна стати студентами бюджетної форми навчання університету, коледжу, профтехучилища. Отримати консультації, звернувшись на «гарячу лінію» проекту «Доступна освіта» можна безкоштовно за телефонами:

  • Краматорськ (Донецька обл.) - 0-800-504-522;
  • Сєвєродонецьк (Луганська обл.) - 0-800-504-425.

Які пільги будуть мати діти-ВПО, що вступили до закладу вищої освіти?

Законом України від 14.05.2015 № 425-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» були внесені деякі зміни в низку нормативно-правових актів. Так, категорія дітей-ВПО була внесена в ЗУ «Про охорону дитинства», «Про професійно-технічну освіту» та «Про вищу освіту».

Також була прийнята ПКМУ від 23 листопада 2016 р. № 975 «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти». Ця постанова затверджує Порядок, згідно з яким, державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається для категорії внутрішньо переміщених у вигляді:

  • повної оплати за навчання для здобуття професійно-технічної та вищої освіти за певним освітньо-кваліфікаційним рівнем (рівнем вищої освіти) за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів - у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення відповідно до умов та правил прийому;
  • надання в установленому законодавством порядку пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої освіти та професійно-технічної освіти - у разі зарахування на навчання згідно з угодами, укладеними між вищим навчальним закладом та фізичною або юридичною особою, відповідно до умов та правил прийому;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в учнівських гуртожитках - для учнів професійно-технічних навчальних закладів, проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою у розмірі, визначеному вищим навчальним закладом в установленому законодавством порядку, для студентів вищих навчальних закладів, курсантів невійськових вищих навчальних закладів за умови, що зазначені у цьому абзаці особи не отримують допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Таким чином, дітям-ВПО треба звернути увагу, що пільгова оплата в ЗВО буде для них лише за умовою відмови від щомісячної адресної допомоги!

В Україні студенти з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) мають право на допомогу від держави, в тому числі у вигляді виплати соціальної стипендії.

Є 2 типу стипендій:

  • академічна, яку можуть отримувати (на момент червня 2019 року) не більше 45% (кожен державний заклад вищої освіти встановлює свій рівень для отримання академічної стипендії);
  • соціальна, яка призначається незалежно від рейтингу студента, групам осіб певних категорій. (в т.ч. ВПО у віці до 23 років)

Соціальні стипендії.

Студент-ВПО, який має право на призначення соціальної стипендії одночасно за кількома підставами, повинен вибрати одну з підстав на свій розсуд.
Студентам-ВПО, які в період навчання у віці від 18 до 23 років є сиротами, може виплачуватися одночасно соціальна та академічна стипендія.

Для того, щоб отримати стипендію, потрібно звернутися до адміністрації ЗВО (деканат) з відповідною заявою та копією оригіналу документа. Представники деканату на підставі заяви студента звертаються до органів соціального захисту населення. Орган соціального захисту не пізніше 5 днів формує відповідні документи і отримання соціальної стипендії для студента.

Нагадаємо, для забезпечення ваших прав звертайтеся до представників закладів вищої освіти або теріторіальних підрозділів соціального захисту населення виключно з заявами. Крім того, не зволікайте з оформленням документів: студент має оформити довідку ВПО, яка в подальшому слугуватиме основою для призначення соціальних виплат.

Для більш детальної інформації звертайтеся до ГО «ППГ» в м. Суми за телефоном: 095 354 9888 або особисто за адресою: м. Суми, вул. Бєлінського, б. 2/4 або до Юридичної клініки «Правова допомога» СФ ХНУВС за адресою: м. Суми, вул. Миру, б. 24.