Щорічно 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави, як данина всенародної поваги та вшанування подвигу учасників боротьби з нацизмом у лавах партизанського руху, світлої пам'яті полеглих на фронтах Другої світової війни.

Партизанський рух був воістину всенародною боротьбою проти нацистських загарбників, і за своїми масштабами одним із найпотужніших в Європі. Подвиг партизанів і підпільників у 1941-1945 роках назавжди залишиться в нашій пам’яті та нашій історії.

З метою національно-патріотичного виховання та з нагоди відзначення 80-ї річниці партизанського руху в Україні для студентів першого курсу Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено виховний захід «Сумщина – колиска партизанського руху».

У ході спілкування студенти дізналися про діяльність партизанського руху на Сумщині, героїчні сторінки минулого. «На території Сумської області діяв 41 партизанський загін. На базі 21 з них були сформовані партизанські об’єднання. Перші загони народних месників на початку війни формувалися саме у Спадщанському лісі – колисці партизанського руху. Також саме на Сумщині в роки війни на окупованій нацистами території 23 лютого 1942 року відбувся перший і єдиний парад партизан в селі Дубовичі Кролевецького району».

Під час заходу студенти переглянути документальний фільм «Ми йшли у бій не ради слави».

Провідний фахівець відділення кадрового забезпечення Ганна Мітітєл, наголосила: «Ми повинні знати та шанувати історію свого краю, і пишатися славними земляками-партизанами. Наш святий обов’язок – берегти пам’ять про мужність оборонців та визволителів рідної землі».