Традиційно восени студенти Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ відвідують судові засідання з цивільних справ. Ініціатором таких візитів є доцент кафедри юридичних дисциплін Садикова Яна Михайлівна - викладач дисциплін «Цивільний процес» та «Складання процесуальних документів у цивільних справах». 20 жовтня 2021 року студенти 4 курсу завітали до Зарічного районного суду м. Суми.

Цьогоріч під час візиту враховувалися протиепідеміологічні рекомендації та карантинні обмеження. Водночас, слід відзначити, що Зарічний районний суд м. Суми та його керівництво розуміють, як важливо «не закриватися» від суспільства. Відкритість і гласність судових процесів мають залишатися запорукою справедливого розгляду справ, основою для підвищення рівня довіри до судів, а правоосвітні заходи на базі суду – гарантією успішного оволодіння процесією юриста.

Як завжди, програма візиту студентів була досить насиченою: отримання базової інформації щодо значення, завдань та функцій суду в системі органів державної влади, особливостей функціонування загальних судів загальної юрисдикції в системі судової влади, а також відвідання самого судового засідання (суддя Ніколаєнко О.О.). Справа виявилася цікавою як з точки зору матеріального спору, так і з точки зору процесу. Під час судового засідання мали місце і заперечення сторони проти присутності відвідувачів, і дослідження електронних доказів, і багато чого іншого. Засідання тривало близько двох годин.