13 жовтня 2021 р. напередодні Дня захисників і захисниць України у краєзнавчому музеї проведено зустріч із учасниками АТО/ООС. Захід відбувся за участі заступника голови Сумської обласної державної адміністрації В’ячеслава Печененка, заступника начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації Євгена Баленка, воїнів-ветеранів АТО/ООС, військовослужбовців в/ч 3051 Національної гвардії України, здобувачів Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

Під час виступу полковник В’ячеслав Печененко – учасник бойових дій на Сході України розповів про свій бойовий шлях у складі першого добровольчого формування особливого призначення в структурі МВС України «Дніпро-1». Згадав про участь у важких боях підрозділів батальйону під Іловайськом, Маріуполем, Мар’їнкою та загиблих побратимів, один з яких – сержант Роман Харченко, увічнений на «Стіні пам’яті» у музеї. Наголосив на важливості національно-патріотичного виховання молоді, висловив впевненість у перемозі над ворогом.

Під час зустрічі В’ячеслав Печененко передав до музею унікальне видання – «Книгу пам’яті добровольців, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», видану Міністерством у справах ветеранів України.

Директор музею Владислав Терентьєв розповів про історію формування експозиції, присвячену АТО/ООС, складовою якої є інсталяція «Стіна пам’яті», де увічнено 165 полеглих воїнів, біографічно пов’язаних із Сумщиною. Висловив подяку військовим та волонтерам, які передали до музею унікальні артефакти та документи про учасників АТО/ООС Сумщини.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів України.

Зустріч продовжилась жвавим діалогом між військовими та молоддю, а насамкінець наші здобувачі привітали захисників та захисниць із прийдешнім святом.

Захід відбувся з дотримання встановлених карантинних обмежень.