У Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ для курсантів-першокурсників у межах Всеукраїнського тижня права проведено круглий стіл за інтегрованою методикою «Сучасне мовне законодавство та мовна політика в Україні».

На кафедрі гуманітарних дисциплін всіляко підтримують такі науково-освітні заходи, оскільки саме під час таких занять курсанти зможуть набути нових знань із окремих аспектів мовознавства й удосконалити власне вміння ефективно комунікувати у відмінному від суто аудиторного форматі, що допоможе їм у подальшому професійному зростанні.

Спікерами на круглому столі виступили начальник слідчого відділу Василівського районного управління №1 ГУНП в Запорізькій області, капітан поліції Євгенія Довженко та завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Валентина Василенко.

Під час заходу курсанти мали змогу обговорити новели Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», котрий покликаний наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один із найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності.

Майбутні правоохоронці висловили своє ставлення до мовних конфліктів із різними національними меншинами, проаналізували причини цього явища, визначили особливості застосування мови нацменшин.

Євгенія Довженко, розмірковуючи про мовну ситуацію в Україні, зауважила, що мовна політика України повинна бути більш жорсткою в плані функціонування державної мови в освіті; а курсанти висловили переконання, що знання державної мови та покращення рівня володіння нею необхідне всім громадянам України.

Загалом освітній захід дав змогу студентам отримати нові враження й багато нової корисної інформації.