Завідувач відділення кадрового забезпечення Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат економічних наук Ірина Пуріга та доцент кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Дуравкіна взяли участь в онлайн семінарі-навчанні «Оцифровка трудових книжок».

Семінар був проведений Головним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області. Заступник начальника відділу формування електронних трудових книжок управління інформаційних систем та електронних реєстрів Галина Скиба детально розповіла про облік трудової діяльності працівника в електронній формі, переваги електронної книжки та про необхідність проведення її аудиту.

Включення до реєстру відсутніх відомостей з паперових трудових книжок передбачається здійснити протягом 5 років після набрання законом чинності. У цей перехідний період може застосовуватися і паперова, й електронна форма обліку трудової діяльності. Інформацію про свою трудову діяльність і страховий стаж українці зможуть отримати у вигляді електронного документа через веб-портал Пенсійного фонду. Документ матиме статус офіційного, громадяни зможуть пред’являти його у формі витягу за необхідності.

5 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект, що вносить зміни до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Закон передбачає скасування паперових трудових книжок, спрощений доступ до інформації про трудовий стаж, а також автоматичне нарахування пенсії.