Студенти-консультанти юридичної клініки «Правова допомога» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ разом із керівником юридичної клініки Мариною Василенко відвідали Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області.

Під час вітального слова директорка Регіонального центру Олена Демченко зазначила, що для студентів, які опановують юридичні професії, важливо бути ознайомленими з діяльністю центрів та бюро правової допомоги, знати, які сервіси, проєкти сприяють підвищенню правової освіти населення та раннього доступу до правосуддя.

Клініцисти відвідали контактний центр, очільник якого Ігор Шпак розповів про особливості надання юридичних консультацій в телефонному режимі.
«За єдиним номером системи БПД 0800 213 103 громадяни з різних населених пунктів України телефонують за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень. Оскільки спектр правових питань, з якими звертаються клієнти, є широким (тобто наші фахівці консультують з усіх галузей права), юристи послуговуються правничою вікіпедією WikiLegalAid», – розповів Ігор Шпак.

Як користуватися цієї платформою, а також про особливості роботи центрів та бюро правової допомоги молоді розповіла начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Олена Омельченко. Разом з тим, студентам презентували проєкт «Волонтер БПД», який стартував по всій Україні, й запросили долучитися до його реалізації на Сумщині. Окрім цього, відвідувачам запропонували завантажити на свої мобільні телефони додаток «Безоплатна правова допомога», яким зможуть послуговуватися у зручний для себе час.

Володимир Лящевський, заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, у свою чергу, ознайомив з роботою чергової частини, роз’яснив, які виклики надходять до чергового, як видаються доручення адвокатам для захисту прав громадян.

Загалом такі зустрічі є корисними для студентів-юристів, адже вони потім краще розуміють специфіку роботи центрів та бюро, а також на майбутнє розглядають їх як своє перше місце роботи або проходження практики.