У Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ набирають обертів обговорення реформи сфери приватного права. Одним із заходів, спрямованих на розуміння останніх тенденцій в реформенний період в Україні, стала панельна дискусія «Міжнародне приватне право в період рекодифікації», що відбулася 18 лютого 2021 року за участі магістрів, студентів та курсантів 2-4 курсів Сумської філії спеціальностей «Право» та «Правоохоронна діяльність» у рамках дисциплін «Цивільне право», «Цивільне право та процес», «Цивільний процес», «Міжнародне приватне право» та «Сучасні проблеми цивільного процесу», а також роботи наукового гуртка з цивільного права та цивільного процесу.

Ініціаторами проведення дискусії виступили професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Наталія Горобець та доцент кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Яна Садикова. Формат заходу, традиційний для панельних дискусій, був урізноманітнений за рахунок того, що спікерами були представники студентсько-курсанської молоді.

Перед цим у Сумській філії вже відбувався перший захід із ряду запланованих і присвячених роботі з підготовки проекту Закону з рекодифікації (оновлення) цивільного законодавства України. Питання, з приводу яких точилася дискусія: чи бути Закону України «Про міжнародне право»? Чи є ця галузь права настільки «приватною» і виключно предметною, щоб бути включеною до Цивільного кодексу України, навіть в окремій книзі? Наскільки зручно і логічно буде відшукувати колізійні норми в сфері трудових правовідносин, а також спеціальні процесуальні норми в Цивільному кодексі України? тощо.

Окрема подяка спікерам Максиму Якименко, Валерії Будяк, Ємельяненко Анні, Марині Квасовій, Дарії Ложечнік. Цікаві доповіді, жвава дискусія, провокаційні питання та інколи вражаюча переконливість та категоричність суджень учасників – це все мало місце під час дискусії.