Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того,
як ревно ми всі плекатимемо її.
Олесь Гончар

Бринить-співає наша мова, чарує,
тішить і п’янить.
Олександр Олесь

21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Цей день про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня-17 листопада 1999 року в Парижі.

Для кожної людини рідна мова є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Без своєї мови та самобутньої культури немає народу.

У Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ до Міжнародного дня рідної мови було організовано та проведено інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» серед студентів та курсантів першого курсу.

До учасників гри з привітальною промовою звернулася заступник директора Сумської філії – начальник відділу навчально-методичної роботи Катерина Науменко та наголосила, що мова – це історія кожного народу, це - найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

У грі взяли участь команда студентів «Феміда» та курсантів«Vittoria».

Учасники команд активно змагалися у 3-х раундах, які були суто тематичні: «Про мову», «Про діячів», «Про відомі цитати».

Цікаві питання до гри на знання рідної мови підготувала голова наукового сектору студентсько-курсантського парламенту Юлія Ващенко.

За підсумками лічильної комісії, яку очолили студентка 4 курсу Анастасія Кісіленко та студент 3 курсу Дмитро Деулін, з результатом у 18,5 балів перемогу здобула команда курсантів «Vittoria».

Команди були нагороджені грамотами та заохочувальними призами. Гра пройшла у теплій атмосфері дружнього та родинного спілкування.

Учасники гри в кінці процитували слова Василя Сухомлинського «Мова – духовне багатство народу. Щоб любити — треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити»!

Любіть і поважайте свою рідну, українську мову!