09 грудня 2020 року на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято Постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19». Так званий локдаун триватиме з 08 по 24 січня поточного року. Його введення та посилення карантинних обмежень знову виводить багатьох людей з їх зони комфорту і призводить до стресових переживань. Питання: «Як зменшити вплив стресорів та зберегти власне психологічне здоров’я та своїх близьких?», - стає актуальним.

Психологи рекомендують:
1. Складіть перелік негативних наслідків локдауну для себе. Серед них позначте ті, на подолання яких Ви особисто можете вплинути, і ті, які знаходяться поза межами ваших можливостей. Все, що лежить за межами Ваших можливостей залишається прийняти, як погоду, а решта знаходиться у Ваших руках. Складіть план дій і слідуйте йому.

2. Намагайтесь дотримуватись балансу в усіх сферах життя: займайтесь спортом, повноцінно спіть, їжте своєчасно, спілкуйтеся з рідними і друзями, займіться хобі, фантазуйте та плануйте, що Ви будете робити після закінчення локдауну.

3. Плануйте свої робочі справи, дотримуйтесь графіку роботи.

4. Ведіть щоденник, в якому позначайте, які ситуації виводять вас з рівноваги, і як ви реагуєте. Це дозволить виокремити ваші фактори стресу, та попередити їх.

5. Визначте людину, з якою ви можете поділиться своїми негативними переживаннями, і за її згодою «поскигліть» їй, але не довго. Якщо поруч немає такої людини, зверніться до психолога.

6. Знайдіть за що подякувати та похвалити свої близьких. Пам’ятайте, їм теж важко.