Якість освітніх програм є важливим об’єктом співпраці освітнього закладу зі своїми стейкхолдерами. Конкурентоспроможність закладу вищої освіти залежить від затребуваності у абітурієнтів освітніх програм, їх якісного наповнення освітніми компонентами і супроводження в рамках освітнього процесу з метою підготовки фахівців певної спеціальності.

24 листопада 2020 року завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олена Лук’янихіна взяла участь в онлайн-семінарі «Внутрішнє забезпечення якості вищої освіти: розвиток освітніх програм та їх акредитація», котрий проводився на онлайн-WebEx платформі.

Організатори заходу: Національний офіс Еразмус+ в Україні (проєкт ЄС) спільно з Сумським державним університетом за участі представників Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
В рамках семінару було докладно розглянуто:

• нові підходи до внутрішнього забезпечення якості вищої освіти відповідно до ESG та національного законодавства;
• алгоритм розроблення, перегляду та удосконалення освітніх програм на основі Національної рамки кваліфікацій, стандартів вищої освіти та міжнародних стандартів;
• забезпечення результатів навчання в освітніх програмах;
• принципи побудови та розвитку силабусу;
• підготовка до акредитації освітніх програм і методика її проведення.

За результатами семінару Олена Лук’янихіна на засіданні кафедри соціально-економічних дисциплін поділилася з колегами отриманими знаннями, зокрема, з розробки силабусів, котрі є новим документом як для науково-педагогічних працівників, так і для здобувачів вищої освіти.

Також завідувач кафедри проінформувала присутніх про отримані від експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти рекомендації і пояснення щодо підготовки освітніх програм до акредитації і власне методики її проведення, котрі стануть у нагоді при підготовці самоаналізу освітньої програми за відповідними критеріями, а також при проходженні процедури акредитації освітньої програми у закладі вищої освіти.