Калина з прадавніх часів є одним із символів України. На честь 100-річчя Дмитра Білоуса, який народився у селі Курмани Недригайлівського району, лауреата премії ім. Т. Шевченка (за книгу «Диво калинове»), була проведена акція «Посади калину», у рамках якої на території Сумщини висаджено 100 саджанців калини. Активну участь у акції взяла завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Надія Демиденко.

Перед висадженням кущів калини Надія Демиденко розповіла про давні українські традиції з використання калини. Наші прабатьки добре знали про унікальні властивості цієї магічної рослини, свято вірили, що калина може вислухати і втішити, калиною прикрашали весільний коровай, клали її на покуті, як сильний оберіг. Калиною успішно лікували багато недуг, адже у складі цієї чудо - рослини є антиоксиданти, присутні фактично всі вітаміни, мінеральні сполучення, якими зміцнюють імунну, серцево-судинну та нервову системи. (Варто згадати у період цьогорічної пандемії, що у калині вітаміну С є в декілька раз більше, ніж у лимонах). Настоянкою з її кореня зупиняли складні кровотечі. Також українські жінки використовували ягоди у косметології, адже калина має компоненти, що тонізують та омолоджують шкіру.

Завершилась акція «Посади калину» висадженням кущів калини біля Сумського обласного центру служби крові. Це є дуже символічним, адже крапля крові і ягода калини однакові за кольором і силою зцілення. Тож нехай квітує і родить ягодами калина, щоб підтримувати сили донорів – подвижників, серед яких є і курсанти, студенти та співробітники Сумської філії ХНУВС. Адже насправді калина має ще й властивості поновлювати кров. А всім українцям необхідно частіше згадувати мудре народне прислів’я: Пам'ятай, дитино, що казала мати : «Посади калину в себе біля хати!».