Шановні колеги!

Більше 100 років підготовки охоронців правопорядку, 26 із них саме в статусі університету – це «послужний список» Харківського національного університету внутрішніх справ, який уже став для мене рідним.

«Злодій повинен сидіти у в’язниці» – це гасло з культового тепер фільму «Місце зустрічі змінити не можна» закарбувалося в моїй пам’яті ще під час першої демонстрації фільму на телеекранах у 1979 році. Однак для того, щоб злодій сидів у в’язниці, потрібні глибокі знання з юридичних дисциплін, чесність і самовідданість, добра фізична підготовка. Усе це може дати курсанту і студенту саме наш Університет. Очолюючи впродовж певного часу Головне управління Національної поліції України в Харківській області, я на практиці переконався, що кадри, які готує Харківський національний університет внутрішніх справ, можуть вирішувати завдання будь-якої складності, мають хорошу теоретичну та фізичну підготовку, здатні швидко оволодівати практичними навичками. Ми й надалі будемо продовжувати співробітництво з Університетом, приймати до своїх лав його випускників, учити їх і самим учитися у кращих професорів навчального закладу.

Науково-практична конференція, до якої я пишу вітання, – це акумуляція досвіду розвитку освіти і науки в Харківському національному університеті внутрішніх справ протягом значного історичного періоду. Багато років Університет готує фахівців для різних правоохоронних органів, різних галузей економіки держави, кількість яких перевищила цифру 50 тисяч. Його досвід – це не лише надбання Харкова та Харківщини, а й надбання всієї держави, він значущий, повчальний і цікавий. І, що важливо, Університет весь час був в авангарді відомчої освіти. Він був першим міліцейським університетом на пострадянському просторі, саме тут створили «харківський стандарт» підготовки поліцейських, на практиці було доведено важливість вищої юридичної освіти для правоохоронця. Бути першими завжди почесно та складно, і ці складнощі були і будуть, але головне, що в Університеті ніколи не було сумнівів щодо реальності виконання поставлених завдань і, в кінцевому рахунку, необхідних вершин досягали. Це я кажу не з чужих слів, а зі свого власного досвіду – як ректор Університету, який очолював його майже 4 роки. Історія Університету – це роки пошуків і звершень. Його майбутнє, я впевнений, на цьому ж шляху. Є дороговкази, встановлені Міністерством внутрішніх справ, в Університеті працюють висококваліфіковані викладачі, тому я бачу для нього значні перспективи для подальшого розвитку.

У цей значущий, важливий та пам’ятний для Харківського національного університету внутрішніх справ день хочеться побажати всьому науково-педагогічному складу вишу, працівникам, курсантам, студентам, слухачам міцного здоров’я, нових перемог, нових досягнень у науці, нових кубків і медалей, завжди тримати себе у формі та не бути запасними на урочистостях і торжествах життя.

Ректор Харківського національного
університету внутрішніх справ у 2015–2019 рр.,
начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області,
член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук,
професор, заслужений юрист України,
генерал поліції третього рангу Валерій СОКУРЕНКО