Шановні колеги, дорогі друзі!

Сьогодні ми всі разом – і ті, хто зараз працює в Університеті, і ті, хто раніше тут працював, і наші друзі та колеги з інших навчальних закладів і правоохоронних органів святкуємо День Університету – 26 років з дня його створення. І невипадково, що наша конференція має назву «Шлях успіху та перспективи розвитку». Цей шлях успіху почався 22 листопада 1994 року, коли Рішенням Кабінету Міністрів України було створено наш Університет. Тому сьогодні ми повинні згадати і привітати, перш за все, тих, хто ініціював його створення та зробив багато для того, щоб наш шлях став дійсно шляхом успіху.

Це Олександр Маркович Бандурка, який висунув ідею заснування університету і, головне, втілив її в життя з тим, щоб з фактично курсів міліції перетворити навчальний заклад на університет з високим освітнім і науковим потенціалом, причому перший на пострадянському просторі. Для ілюстрації наведу лише дві цифри: у 1992 році, коли було створено тоді ще Інститут внутрішніх справ, у ньому працювали, в тому числі за сумісництвом, усього 4 доктори наук, а сьогодні їх майже 90. Досягнення нашого Університету вже в перші роки були такими переконливими, що майже одразу ідея створення потужних університетів правоохоронного профілю була запозичена іншими державами. Ці досягнення були закріплені наданням 2 березня 2001 року нашому Університету статусу національного.

Розвиток нашого навчального закладу, ще більше зростання його авторитету були б неможливими без тих, хто розбудовував і розбудовує Університет. Це ректори Університету Олександр Маркович Бандурка, Олександр Назарович Ярмиш, Сергій Миколайович Гусаров, Валерій Васильович Сокуренко. Розвиваючи різні напрямки роботи вишу, вони чимало зробили для зміцнення позицій Університету, примноження його досягнень, і в діяльності кожного з них була присутня концептуальна ідея: Університет повинен бути потужним і сучасним навчальним закладом.

За роки свого існування Харківський національний університет внутрішніх справ дав путівку в життя понад 50 тисячам фахівців, які по праву носять звання захисників закону, для яких почуття відповідальності та справедливості визначають суть їх роботи. Вже чимало випускників і вихованців нашого Університету стали генералами, обіймають високі посади в МВС України й інших правоохоронних органах. Серед них також чимало провідних учених, професорів, докторів наук, роботи яких широко відомі в багатьох галузях науки.

Нинішньому поколінню правоохоронців, у тому числі працівникам Університету та його випускникам, випала дуже непроста доля. Це, перш за все, участь у боротьбі за збереження суверенітету та незалежності України, трансформації органів внутрішніх справ після Революції Гідності, переході від міліції до поліції, торуванні непростого шляху до Європи, протидії агресії Росії на Сході України. І без усілякого зайвого пафосу можна відзначити, що ми ці випробовування витримали.

Однак перед нами сьогодні постали нові проблеми і виклики. Це перехід і впровадження навчання за дистанційною формою, захист можливості підготовки фахівців за спеціальністю «Право». Звичайно, ніхто не знімав з порядку денного й інші суттєві завдання: підготовку кадрів вищої кваліфікації, розширення та зміцнення матеріально-технічної бази тощо.

Вітаючи сьогодні весь наш колектив з річницею Університету, бажаю всім міцного здоров’я, успіхів та удачі, побільше світлих голів у цих стінах, побільше талановитих і перспективних курсантів та студентів! У цей значущий день багато років тому наш Університет був заснований, щоб перетворитися на альма-матер для багатьох талановитих людей, справжніх професіоналів своєї справи.

Зі святом! І нехай майбутні покоління курсантів і студентів будуть гідні своїх попередників!

Ректор Харківського національного університету
внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент,
полковник поліції Дмитро ШВЕЦЬ