Директор Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Сергій Лукаш прийняв участь у слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему «Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми і перспективи». Захід проходив у режимі відеоконференції на платформі Zoom.

Метою слухань стало обговорення шляхів реформування вищої юридичної освіти, визначених у проекті Концепції розвитку юридичної освіти, для забезпечення її модернізації, ефективності та подальшого розвитку.

Загалом у слуханнях взяло участь понад 130 осіб. Учасники слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відзначили актуальність питання щодо реформування системи юридичної освіти, наближення її до суспільних потреб, забезпечення її якості та виведення на європейський рівень.

Головною проблемою, що потребує розв'язання на сучасному етапі, є невідповідність змісту юридичної освіти і якості підготовки в правничих школах сучасним вимогам ринку праці та викликам, що стоять перед сучасним демократичним суспільством, глобальним тенденціям розвитку та завданням професійної діяльності правників у різних сферах діяльності.

Зазначену проблему можливо розв'язати шляхом проведення комплексної реформи юридичної освіти, що полягатиме у системному підході до зміни структури, змісту, організації та методів навчання.

Найбільш дискусійними у процесі обговорення стали питання, які перебувають у епіцентрі реформи юридичної освіти, а саме: перехід на наскрізну магістратуру, майбутнє спеціальності «Міжнародне право», трансформація заочної форми навчання, перспективи підготовки правників закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання.